Kulinarne

Racuchy

Sezon truskawkowy powoli się kończy… 🙂 Zamiast nich pokazują się inne owoce. Między innymi jabłka 😉

Poniżej przepis na smaczne racuchy!

Składniki (dla 3/4 osób):

  • 2 jajka
  • 1/2 kostki drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • ok. 1 szklanki mąki
  • jabłka

Wykonanie:

Do drożdży dodać zwykły cukier i poczekać aż się upłynnią. Jajka ubić z cukrem waniliowym mikserem na puszysta masę. Dodać letnie mleko z wodą oraz drożdże, a następnie mąkę. Mąkę dodawać do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

Zostawić całą mieszaninę w garnku i odczekać aż ciasto urośnie minimum drugie tyle. Można przykryć je ręcznikiem lub poduszką aby było cieplej i bardziej urosły 🙂

Na rozgrzaną patelnię z olejem położyć łyżkę ciasta i zatopić w niej plastry jabłka. Po wierzchu pomiaziać ciastem, aby jabłka się trzymały po przewróceniu na drugą stronę.

Na talerzu posypać cukrem pudrem do smaku.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz