Sezon truskawkowy powoli się kończy… 🙂 Zamiast nich pokazują się inne owoce. Między innymi jabłka 😉
Poniżej przepis na smaczne racuchy!
Składniki (dla 3/4 osób):
- 2 jajka
- 1/2 kostki drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- ok. 1 szklanki mąki
- jabłka
Wykonanie:
Do drożdży dodać zwykły cukier i poczekać aż się upłynnią. Jajka ubić z cukrem waniliowym mikserem na puszysta masę. Dodać letnie mleko z wodą oraz drożdże, a następnie mąkę. Mąkę dodawać do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Zostawić całą mieszaninę w garnku i odczekać aż ciasto urośnie minimum drugie tyle. Można przykryć je ręcznikiem lub poduszką aby było cieplej i bardziej urosły 🙂
Na rozgrzaną patelnię z olejem położyć łyżkę ciasta i zatopić w niej plastry jabłka. Po wierzchu pomiaziać ciastem, aby jabłka się trzymały po przewróceniu na drugą stronę.
Na talerzu posypać cukrem pudrem do smaku.
Smacznego!