Kulinarne

Smaczne śliwki

Witajcie moi Drodzy,

Mam dla was parę prostych przepisów na małe co nieco do zjedzenia. Na chłodne jesiennie wieczory, rześkie poranki bądź słoneczne popołudnia. Są to przepisy na:

  • Domową nutellę śliwkowo- kakaową oraz
  • Tartę ze śliwkami.

Śliwka jest teraz owocem sezonowym. Jej największe zbiory przypadają na koniec lata i trwają aż do pierwszych przymrozków. Więc skorzystajmy z tego czym natura nas obdarzyła. 😉

Tarta ze śliwkami

Składniki:

Ciasto:

  • 200 dag mąki pszennej
  • ½ kostki zimnej margaryny
  • ½ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 30 dag cukru brązowego
  • 30 dag zimnego masła
  • ½ kg śliwek (lub innych owoców sezonowych)

Przygotowanie:

  • Na stolnicy przesiewam mąkę. Następnie dodaję: cukier, margarynę i siekam. Do miseczki wybijam jajko, dodaje śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zawartość miseczki mieszam razem i dodaje do wysiekanej mąki. Od razu wyrabiam ciasto. Gdyby ciasto było zbyt mokre i klejące dodaje trochę więcej mąki. Gotowe odkładam do lodówki na ok 30 minut.
  • W tym czasie pozbawiam śliwki pestek i dzielę je na ćwiartki
  • Następnie do miski wkładam składniki na kruszonkę i palcami wyrabiam tak aby masło pochłonęło suche składniki. Dla mnie im drobniejsza kruszonka tym lepsza 😉
  • Schłodzone ciasto wykładam na blaszkę na tarte, nakłuwam widelcem i układam owoce. Wierzch posypuję kruszonką. Tak przygotowaną tarte wkładam do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piekę ok 30-35 minut.


Domowa Nutella śliwkowo- kakaowa

Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • 100 g gorzkiej czekolady lub 85 % kakao

Wykonanie:

Śliwki myję, przekrawam na pół i wyciągam pestki. Do garnka dodaję odrobinę wody (dosłownie kilka łyżek) i wrzucam śliwki. Gotuję około 30 – 40 minut, co chwilę mieszając. Gdy ktoś chce gęstą czeko-śliwkę powinien gotować z odkrytym garnkiem, natomiast gdy ktoś woli rzadszą konsystencję to pod przykryciem. Pod koniec gotowania wrzucam czekoladę (lub kakao) i mieszam, aż do rozpuszczenia. Domową nutellę wkładam do słoika i po wystudzeniu trzymam w lodówce. Jeżeli jednak ktoś by chciał zrobić z większej ilości to należy takie słoiczki za pasteryzować.

 

SMACZNEGO WSZYTSKIM!!

Dodaj komentarz